Filmsalongen: Grensen

drama 15 år 1t 49min

Monday, October 22, 2018 20:00

finishes about 21:56

Svolvær Filmteater/Lofoten Kulturhus

Svolvær kino, Rådhus

Omtale

"Grensen er en av Cannes Festivalens beste filmer" – NRK Filmpolitiet, Birger Vestmo "En spennende blanding av kjærlighet, noir og eventyr" - Variety "Fortryllende" - Screen International "Fengslende" - Hollywood Reporter "Du har aldri sett noe lignende" - Screen Daily "Ikke mindre enn fantastisk!" - Screen Anarchy Grensen er Sveriges offisielle Oscar-kandidat.

John Ajvide Lindqvists, som er kjent for La Den Rette Komme Inn, er igjen aktuell med en spennende roman som får et nytt liv med filmen Grensen. I Grensen møter vi tollinspektøren Tina. Hun har en sjette sans når det gjelder å peke ut smuglere. Det er nesten som om hun kan lukte når noen prøver å skjule noe. Ryktene om hennes ferdighet sprer seg i politiet, og hun blir brukt for å finne bevis mot en liga med omfattende kriminell aktivitet. Men når den mystiske Vore kommer gående av fergen, nøler hun for første gang på sine sanser og følelser. Tina mistenker at Vore skjuler noe, men kan ikke sette fingeren på hva. De er tiltrukket av hverandre, men når hun lærer han å kjenne, innser hun at hele livet hennes er basert på en stor løgn. Akkurat som Vore, tilhører Tina ikke i denne menneskeverdenen. Nå må hun velge: fortsette sitt vanlige liv eller omfavne den skremmende sannheten om hvem hun egentlig er...

Grensen er en mørk kjærlighetshistorie som balanserer i grenselandet mellom virkeligheten og det overnaturlige. Filmen ble vinneren i den prestisjefylte kategorien Un Certain Regard under årets Cannes-festival. Filmen vant også Den Norske Kritikerprisen under Haugesund Filmfestival.
Sverige har plukket ut filmen til som sitt bidrag til Oscar for beste fremmedspråklige film.


Under avslutningen av Den 46. norske filmfestivalen i Haugesund fikk den svenske filmen Grensen kritikerprisen.
Den norske kritikerprisen, her er juryens begrunnelse:
Den norske filmkritikerprisen i Haugesund gikk til Grensen, regissert av Ali Abbasi og distribuert av Another World Entertainment. I sin begrunnelse sier juryen blant annet at filmen utmerkar seg med sin originalitet. Filmen er tematisk og visuelt dristig, med ein finstemt balanse mellom alvor og komikk.
– Sjeldan har vi sett ein så særeigen og meiningsrik allegori over tema som utanforskap, integrasjon og identitet. Og aldri har vi sett ei betre modernisering av fellesnordisk folklore.
Kritikerprisen er et litografi av Alf Christian Hvaring med navn «Heime II». Juryen er oppnevnt av Norsk filmkritikerlag og besto av Guri Kulås fra Klassekampen, Terje Eidsvåg fra Adresseavisen og Britt Aksnes fra Dag og Tid.

Detaljer

Cast:Eva MelanderEero MilonoffViktor Åkerblom
Age limit:15 år
Director:Ali Abbasi
Production year:2017
Premiere:19.10.2018
Duration:1t 49min
Country:Sverige
Genre:drama