Riksteatret: HAVBOKA

Sunday, March 17, 2019 18:00

finishes about 19:30

Otta Kulturhus

Otta Kulturhus

Omtale

Alle i Norge har et forhold til havet, og endelig er Morten A. Strøksnes sin prisbelønte "Havboka" blitt teater for hele landet. Skitt fiske!

NB! Gratis foredrag i foajen ved marinbiolog Kaja Lønne Fjærtoft fra Passion of Ocean 30 min før forestilling. Varighet: 15 min.I en liten båt langt ute på Vestfjorden sitter forfatteren og hans venn. Under dem, langt nede i havdypet, har håkjerringa sitt rike. Det er denne haifisken de to har bestemt seg for å fange - et uhyre som kan være mer enn fem hundre år gammelt, og som i mangt er mennesket overlegent. Hva slags møte blir dette?


Det er utgangspunktet for boksuksessen Havboka. 


Fra sin havn på den lille øya Skrova i Lofoten utforsker Morten Strøksnes vårt forhold til havet. Og han har et uendelig rikt stoff å øse av, fra sagn, myter og gamle krøniker, til reiseskildringer, vitenskapelige skrifter og diktning fra mange kulturer. Resultatet er en blanding av kunnskapsbok og fiskeskrøner, som har mottatt en rekke priser og fått fantastiske kritikker verden over. Den er også lest av nærmere 60 000 nordmenn, og er oversatt til 25 språk.


For oss som bor her i dette vidunderlige kyst-landet har havet en helt egen betydning, og for Strøksnes blir det en ustoppelig kilde til undring, innsikt og fantastiske eventyr, mens han spør seg: Når mer enn to tredjedeler av jordens overflate er dekket av saltvann - hvorfor kaller vi ikke like godt kloden vår for Havet?


Når Riksteatret og Nationaltheatret nå går sammen om å gjøre Havboka til teater, er det Ole Anders Tandberg som står ansvarlig for dramatisering og regi. På Nationaltheatret har han en rekke navngjetne dramatiseringer bak seg, og på Riksteatret gjorde han nylig stor suksess med teaterversjonen av Karl Ove Knausgårds Min kamp.


 


Og på scenen i vår teaterversjon står Nationaltheatrets skuespiller Jan Sælid – der han gir skikkelse til både menneske og håkjerring!


 


Havboka har tidligere blitt dramatisert og satt opp som teaterkonsert på Hålogaland Teater i Anders T. Andersens regi.Pressen mener:


- Stor skuespillerkunst


Aftenposten (6)


- Forrykende (...) rå kraft og poetisk eleganse av Jan Sælid


VG (5)


- en underholdende kamp, lekent og oppfinnsomt formidlet


Dagbladet (5)


- Et fascinerede dykk (...) Jan Sælid har oss på kroken.


Dagsavisen (5)


- Uforglemmelig (...) Hav det lukter svidd av


Shakespearetidsskriftet


- Storslått (...) Jan Sælid har det hele i sin hule hånd


Vårt Land


- .. ein draum av ei framsyning, ein draum av den typen det tar lang tid å vakne opp frå.


Dag og TidPå scenen


Jan Sælid


Team


Regissør, Scenograf: Ole Anders Tandberg, Lyddesigner, Komponist: Joel Sahlin, Kostymedesigner: Maria Geber, Lysdesigner: Elisabeth Kjeldahl Nilsson og Produsent: Wenche Viktorsdatter Paulsen


Forestillingslengde: 1 time 15 minutter (ingen pause).