Lørdagsuniversitetet

2D

Saturday, September 14, 2019 13:00

finishes about 16:00

Flekkefjord kultursenter

Biblioteket

Omtale

14.09:


Bruk av teknologi I eldreomsorgen

– til glede eller besvær

Elin Thygesen, førsteamanuensis, Institutt for helse- og sykepleievitenskap og forsker, Senter for e-helse og omsorgsteknologi ved UiA-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


12.10:


How God's Servants Took Over Washington, DC. An hour-long lecture detailing the people and institutions that remodeled Washington DC into a hotbed of religiosity, in which all Presidents and political leaders are now expected to show up at a "National Prayer Breakfast" annually, federal judges are selected by an Opus Dei cult Catholic, an Evangelical Christian billionaire family has built the biggest museum in Washington called the "Bible Museum," one block from the national mall, and how this regressive movement will affect real lives. Her talk will introduce the zealous individuals who worked quietly behind the scenes, crafting organizations and power networks over the last several decades to take over Washington with the goal of battering the Constitutional separation of Church and State for once and for all.Foredraget er på engelsk.


Nina Burleigh,


journalist i Newsweek 


Nina Burleigh er en prisbelønnet journalist og forfatter av flere bøker. De siste årene har hun dekket et bredt spekter av temaer, fra amerikansk politikk til den arabiske våren.Hun har høsten 2019 gjesteopphold ved Universitetet i Agder.Om henne:


https://www.newsweek.com/authors/nina-burleigh  


https://www.ninaburleigh.com/.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 9.11.19 


Etikk og materialer


– Litiumion-batterienes rolle i det grønne skiftet


Foredrag ved:Gunstein Skomedal,postdok ved UiA og tilsatt ved ElkemI løpet av noen få tiår har litiumion-batterier gått fra forskningsstadiet til å revolusjonere stadig flere bransjer. Først elektronikkbransjen ved å muliggjøre en storstilt mobilisering, og nå nesten alt annet som kan elektrifiseres; biler, båter, hageredskaper, fly m.m. Finnes det egentlig noen grenser? Elektrifisering basert på fornybar energi er en av de viktigste løsningene for å redusere CO2 utslippene i årene fremover, og batterier vil spille en stadig viktigere rolle for å muliggjøre dette. Men til hvilken pris? I nyhetene hører vi om alle de sjeldne materialene som batteriene lages av som gjerne utvinnes i konfliktområder eller med stor påvirkning av naturen rundt. Er dette kun enkelttilfeller, er det et spesifikt problem for batterier? Hvordan utvikler industrien seg i en mer bærekraftig retning? I dette foredraget går vi grunnleggende gjennom hva litiumion-batterier er og hvilke materialer de består av, både i dag og i fremtiden. Basert på dette skisseres det opp scenarioer for fremtidig vekst, hva dette vil koste både for lommeboka og naturen, og hvordan batterier virkelig skal bli endel av løsningen på klimakrisen.Gunstein Skomedal har en doktorgrad innen energimaterialer fra Universitetet i Agder og har i dag en bistilling som postdok ved Institutt for ingeniørvitenskap ved UiA, i tillegg til arbeid med produktutvikling i Elkem. Bakgrunnen er materialteknologi ved NTNU og arbeid i flere ulike divisjoner i Elkem. Det siste året har han jobbet med fremstilling av anodematerialer til litiumion-batterier i Elkem Carbon og forskningsprosjekter på gjenbruk og resirkulering av elbilbatterier ved UiA.